Dommedag

Det går mot mørkere tider. Kanskje det er grunnen til at jeg endte opp med dommedagsfortellinger på rekke og rad. Eller så skyldes det at Amazon mener at jeg bør være litt formørket for tiden.

For hva skal en si når en har lest «Run» av Blake Crouch, så «Swan Song» av Robert McCammon og til slutt «The Dog Stars» av Peter Heller sånn rygg til rygg?

Den første handler om en verden der folk som har sett et mystisk lys blir smittet av en voldsom, ødeleggende aggresjon. Bok to handler om menneskene etter en atomkrig, mens bok tre foregår noen år etter at mesteparten av menneskene er døde som følge av en mystisk virusinfeksjon. De som er igjen lever en desperat kamp for å overleve.

Kleint

Felles for bøkene er utstrakt vold, et litt trist syn på framtiden – og at det gode vinner som alltid. Fyll på med enten religiøse overtoner eller kleine sexscener, så er oppskriften klar.

Innimellom er imidlertid alle tre bøkene lesverdige på sitt vis, uten å være noen  er noen höydare.

«Swan Song» oppdaget jeg forresten at jeg hadde lest før – på norsk – en gang på 1980-tallet. Da kom den ut i en eller annen horror-serie på et eller annet norsk kioskforlag. Et søk viser at den kanskje ble gitt ut av Bladkompaniet i to bind: «Livets vår» og «Dødens høst». Må innrømme at jeg ikke husket alt det kvasireligiøse våset i ettertid.

En sann troende

Siden disse tre bøkene er fine å hoppe bukk over, så vil jeg heller driste meg til å anbefale «True Believers» av Kurt Andersen. Rett og slett en virkelig flott bok om USA på midten av 1960-tallet – og i morgen, om radikale ungdommer og om kreftene som gjør oss til de menneskene vi er.

Jeg får stjele litt fra en velskrevet anmeldelse i New York Times:

As it unfolds, the novel cuts between two ’60s Karen Hollanders: the hot-grandma Karen of the near future (sometime after a dirty bomb went off in Boca Raton in 2013) and the adolescent Karen of our current era’s formative years. It links those times in ways that ought to matter to younger readers, whose experience is seen as an echo of what came before.

 

Anbefales! 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: