Er e-posten på vei ut?

Også i dag kan man lese e-post rett fra kommandolinja.

Jeg har med stor interesse lest en rekke artikler som diskuterer om e-post som kommmunikasjonsmåte er på vei ut eller ikke.

Siden jeg til tider har vært «hekta» på e-post, hadde det kanskje vært like greit å bryte helt med dopet, men jeg ser ikke noe som i dag kan overta for e-posten. Ikke bruker jeg Skype, ikke Facebook-chat eller andre former for snakketjenester. Jeg sveiper innom Twitter av og til, uten at jeg føler at alt som kommuniseres på e-post kan sies på 140 tegn.

Derfor fanget altså denne artikkelen min interesse:

E-mail is not broken, we are

There’s a constant flow of «email is/is not broken» articles across the internet, but most of them miss the point. Email as a system is not broken, but we, through our email behaviors, are.

Via Lifehacker

Forbes har en fin artikkel for oss tidvise e-postavhengige. Legg spesielt merke til grafikken:

Get in the habit of working in blocks of time of at least 30 minutes without checking, and increase that time as much as you can. It’s the work you complete during uninterrupted blocks that will get you promoted, not the speed with which you hit Reply. Nobody ever got fired for postponing email time in order to secure the week’s big win.

Jeg fant for øvrig tilbake til VG-artikkelen, der spås at e-posten er borte om ti år. VG siterer forsker Gisle Hannemyr:

– Den vil være et medium kun for spesielt interesserte allerede om fem til syv år, skriver han.
Allerede i dag mener han å se at yngre nettbrukere velger bort e-post, til fordel for andre kanaler.

Eirik Newth skriver derimot:

[…]et mer plausibelt bilde er at epost vil være viktig for mange i overskuelig fremtid, selv om den generelle bruken kan falle kraftig.

Selv var jeg for første gang borti e-post i Canada. Jeg var utplassert high school-elev på teknisk høyskole i præriebyen Moose Jaw. Vi skriver 1988.

Jeg hadde hatt EDB-undervisning på high schoolen allerede, med BASIC-programmering på Commodore 64. Men så fikk jeg jobbutplassering i datasenteret på høyskolen SIAST.

Her fikk jeg innpass i det hellige, med stormaskiner som kjørte Unix, må vite. Og masse tape-lagring. Når en logget på terminalen, kunne det plutselig dukke opp meldinger fra sjefen eller andre rett i skjermen! Det tok sin tid før jeg helt skjønte hva dette var for noe merkelig – og hvordan det funket. Men du og du, så morsomt!

E-posten (husker ikke om det ble kalt det i de dager…) kunne dog bare sendes til andre i samme nettverk på høyskolen. Men for en nyvinning. Her kunne man gi beskjed om noe en dag ved å taste det inn i terminalen – og bare en uke etter, når jeg kom dit neste gang, så lå svaret der. En revolusjon, rett og slett.

Hektet på e-post ble jeg imidlertid ikke før mine dager som journalist. Med Outlook og e-post som redaksjonelt system. (Ja, e-post kan brukes til det meste…) Plutselig var e-posten arbeidsverktøyet en satt med hele dagen. Dermed var det gjort.

I dag plinger det i e-post på mobil både dag og natt. Jeg ser ikke for meg at det slutter med det første, selv om jeg har slettet alt som er av nyhetsbrev og annen automatisert mail.

For jeg vet at e-post blir lest. Jeg vet at «alle» har e-post – og at de logger inn og sjekker med jevne mellomrom. Det stoler jeg ikke på at de gjør på Facebook eller andre sosiale nettverk.

Avslutningsvis må jeg jo vise til den fine artikkelen om «How to Develop a Routine to Manage Social Media«, og dette gode tipset:

3. Organize your email. Create folders for each of the social networks you plan on using. Use these folders to filter and store updates and emails you receive from these networks.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: