Stille – en håndbok for foreldre, lærere og arbeidsgivere

Susan Cain: Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop TalkingIntrovert, sjenert og stille. Det er fy-ord i et samfunn der vi alle helst skulle vært hemningsløse realitykjendiser.

Det er ikke akkurat lett å være introvert. Og heller ikke veldig sosialt akseptert.

Det kan jo virke merkelig når minst en av tre – ja, kanskje opp mot halvparten av befolkningen faktisk er introverte, ifølge boka ”Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking” av Susan Cain.

At boka har blitt en bestselger er kanskje ikke så rart alt tatt i betraktning… Boka har også skapt overskriver i en lang, lang, lang rekke medier.

Forfatteren har også hatt en egen TED-talk (videoen under).

For en selverklært folkesky introvert var dette selvsagt lektyre som traff som et skudd. Men boka er full av blinkskudd som spesielt foreldre, lærere og arbeidsgivere burde få med seg.

Jeg har tillatt meg å klippe ut litt – og oversette fritt – fra Cains oppsummering.

Tips til foreldre

Dersom barnet ditt er stille, bør du hjelpe dem venne seg til nye situasjoner og nye mennesker, men ellers la dem være seg selv. Gled deg over deres originalitet. Vær stolt over hvor sterk samvittighet de har og hvor lojale de er overfor sine venner. Ikke forvent at de skal følge gjengen. Oppfordre dem heller til å følge sine lidenskaper.

Tips til lærere

Hvis du er lærer bør du nyte dine utadvendte og deltakende elever. Men ikke glem å dyrke den sjenerte, den milde, den egenrådige, de som graver seg ned i kjemisett, papegøyehold eller 1800-tallskunst. De er morgendagens kunstnere, ingeniører og tenkere.

Tips til arbeidsgivere

Hvis du er leder, husk at en tredjedel til halvparten av arbeidsstyrken trolig er introverte, enten det vises på dem eller ikke. Tenk deg om to ganger når du utformer organisasjonens kontorplass. Ikke forvent at introverte personer skal juble over dine planer om åpent kontorlandskap, eller for den saks skyld, bursdagsfeiringer i lunsjen eller seminarer med team-building. Utnytt de introvertes sterke sider – dette er folk som kan hjelpe deg med å tenke dypt, strategisk og løse komplekse problemer – og se de døde kanarifuglene i kullgruven din.

Husk også farene ved den nye gruppetenkningen. Hvis det er kreativitet du er ute etter, så be de ansatte om å løse problemene alene før de skal dele sine ideer. Hvis du vil samle gruppens kunnskap, så gjør det elektronisk eller skriftlig, og sørg for folk kan ikke se hverandres ideer før alle har hatt muligheten til å bidra. Det er viktig med kontakt ansikt til ansikt. Det bygger tillit. Men gruppedynamikken skaper også hindre for kreativ tenkning. Legg til rette for at folk kan snakke én til én eller i små, uformelle grupper. Å være pågående og veltalende er ikke det samme som å ha gode ideer.

At jeg valgte nettopp disse punktene sier vel litt om meg og mitt. (Åpent kontorlandskap, ja…) Du får trekke dine egne konklusjoner.

Susan Cains bok fortjener uansett mye mer enn denne korte oppsummeringen, så oppfordringen er klar: les boka!

Forhåpentligvis har et eller annet norsk forlag snappet opp ideen og har allerede planer om å legge den til rette for norske forhold. Time will show, som det heter på godt norsk.

Edit: 

Må jo også ha med en lenke til Susan Cains manifesto.

 

2 kommentarer om “Stille – en håndbok for foreldre, lærere og arbeidsgivere

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: