Prosjekt leselyst, del II

Vennligst ingen klining.Å spontanoversette en Star Wars-bok til sjuåringen var en enorm suksess. Fortellingen gikk rett hjem. Men det ble ikke mer lesing av det.

For det var mamma og pappa som måtte lese boka. Den var for vanskelig tilgjengelig.

Dermed gikk pappa i gang med prosjekt leselyst, del II. Her tar han for seg film to i Star Wars-serien. I stedet for å ta utgangspunkt i bok, skrives det tekst fritt ut fra filmen.

Målet er at korte setninger og enkle ord skal gi en lettlest fortelling, men utfordrende fortelling. VLC-avspilleren brukes flittig, slik at teksten illustreres med masse bilder. Ja, ett bilde per side, faktisk. Og stor skrift.

Alt dumpes inn på en iPad.

Og se der, det funket jo! For gutten vil fortsatt helst bli lest for. Men når han får valget om å lese leseleksen fra skolen eller Star Wars-boka, setter han seg jammen ned. Og pløyer gjennom ikke bare et par sider, men ti sider i et jafs.

Det var beviset på at det funker med tilpasset fortelling. Nå skal pappa forsøke å finne riktig stimuli slik at det blir enda mer lystbetont å lese selv. Tror det må til en lese-kosekrok, med riktig lys, og kanskje noe godt å bite i. Så kan to bokormer kose seg skikkelig.

Og vi har jo fortsatt mange Star Wars-filmer å lene oss på. For ikke å snakke om at det jo er laget klonekrig i tegneserie. Eller kanskje det blir en Pirates of the Caribbean-bok neste gang?

Det trivelige med å skrive boka selv, er jo at en kan redigere og omskrive så mye en vil. Når pappa skriver får ingen hugd av seg armer. Og det blir ingen dype samtaler om politikk i Republikken – eller langdryge klinescener.

 

2 kommentarer om “Prosjekt leselyst, del II

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: