Prosjekt leselyst: del 1

Anakin

Star Wars-logoenJeg er så heldig at jeg har en gutt som liker bøker. Men helst vil han bli lest for. Og det skal være spennende.

Derfor har jeg startet prosjekt leselyst, med målet å få sjuåringen til å lese litt mer selv.

Prosjekt leselyst har noen få ingredienser som må med:

  • Store doser spenning.
  • Noen klyper illustrasjoner.
  • En god porsjon faderlig involvering.
  • En dæsj oppmuntring.
  • Mye glede.

Rør i hop, og server varmt.

Eller for å si det på en annen måte, jeg grublet litt – hva kunne jeg få sjuåringen til å lese selv?

Svar: Han leser jo allerede litt helt på egen kjøl. Og hva leser han? Jo, Star Wars tegneserie. Dønn kjedelig, men dog, han leser.

Hvordan få gutten til å lese enda mer – jo sørge for mer Star Wars, var min enkle tankegang.

Utålmodig som jeg er, gikk jeg til min nærmeste bokhandel. Amazon. Der søkte jeg opp Star Wars, og fikk opp en milliard ulike bøker (eller mer nøyaktig, 548…). Jeg plukket én. Lastet ned til PC-en. Og så var det bare å starte.

Med hva da? Å spontanoversette boka, selvsagt.

Tasting og filmbilder

Ettermiddager og kvelder har gått med til tasting og tasting. Ved kapittel fem var jeg lysten på å gi opp, men nå skal jeg snart i gang med kapittel 19…

Hvordan går det da? Det ble dessverre ikke så mye egenlesing på sjuåringen. Boka er for vanskelig, mener han. Men han elsker den! Han lyser opp når han får vite at pappa har oversatt et nytt kapittel.

Star Wars må jo også illustreres. Derfor ble også filmen til boka jeg oversetter kjøpt inn. Skjermdumper fra filmen følger altså teksten fortløpende. Til stor glede for mini.

Oversettelsen går over stokk og stein. Jeg har droppet ordbok, er ordene på engelsk for vanskelige for meg, så er de også for vanskelige for sjuåringen på norsk, så da skriver vi om. Og vi forenkler. Og når pappa synes forfatteren skriver elendig, så endrer han litt på teksten innimellom.

Hva så med åndsverkloven i dette? Den er jeg nok kanskje på kant med, ja… Men jeg vil understreke at jeg lager ETT eksemplar av den oversatte boka, kun til min kjære sjuåring. Jeg har både kjøpt bok og film, så penger har jeg sendt til George Lucas & Co. Jeg satser altså på at det ikke blir søksmål med det første.

Jeg lyktes altså ikke helt i å få barnet til å lese mer selv. Vel, det er en halv sannhet, han leser faktisk enda mer intensivt i tegneseriene nå da han også får høre litt mer Star Wars lest for seg.

Snart ny giv – fan fiction

Men jeg har konkludert med at jeg må gjøre det litt annerledes neste gang.

Teksten må være enklere tilgjengelig for en sju år gammel gutt.

Så neste prosjekt er å forfatte boka selv ut ifra filmen, i et lite forsøk på egenprodusert fan-fiction. For bilder må man ha, og historien er jo fin for sju år gamle gutter. Og så har jo pappa et lite prosjekt gående…

En ting er helt sikkert. Det at pappa legger engasjement og tid i å produsere en helt personlig Star Wars-bok har gjort at sjuåringen setter ekstra stor pris på den. En vinn-vinn situasjon for oss begge.

Har du liknende prosjekter for barna? 

 

En tanke om “Prosjekt leselyst: del 1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: