Mer enn en engelsk pasient

 

Michael Ondaatje
Michael Ondaatje. Foto: Tulane Public Relations (CC BY 2.0)

Michael Ondaatje er kanskje mest kjent for boka bak filmen «Den engelske pasienten«. Det skulle ikke forundre meg om også «The Cat’s Table» også blir film. Det fortjener den lille flisa av en bok.

Vel, flis og flis… Vekta på Kindlen min har i hvert fall ikke økt i samme grad som den gjorde da jeg la inn den samlede bokserien om Game of Thrones.

Vi skriver begynnelsen av 1950-tallet. I romanen følger vi den singalesiske gutten Michael. Han skal ut og reise for aller første gang, sjøveien fra Colombi på Sri Lanka til London. Moren har nemlig emigrert til England. Nå skal de gjenforenes.

Når du først begynner å trenge inn i teksten er mistanken der hele tiden, er dette en slags selvbiografisk fortelling fra den kanadiske forfatteren med singalesisk bakgrunn?

Men nei, når lag for lag avdekkes i fortellingen, skjønner du at dette er en fiktiv dannelsesreise, en reise i både drømmer og fantasier.

Og tre barns første skikkelige møte med de voksnes verden. Her møter de løgner, utroskap, narkotika, innbrudd og til og med drap på et skip som i løpet av 21 dager skal ta seg fra Sri Lanka, gjennom Suez-kanalen og Gibraltar til England.

Og her værer du kanskje et snev av krim? Neida, dette er forfriskende krimfritt pust, der sidene bare flagrer av gårde drevet fram av ønsket om å bli bedre kjent med Michael og skipskameratene.

Les også The Telegraphs anmeldelse av «The Cat’s Table».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: