Når sjuåringer blir ungdom

Harry Potter
Bøkene om Harry Potter har det som skal til for å fenge sjuåringer. (Foto: Warner Bros)

Sjuåringen elsker å bli lest for, og han nyter lydbøker i lange drag. Det er en liten seier i seg selv. Men bøker for sjuåringer – se det er han lite interessert i. Dreper kjedelige bøker leselysten hos barna?

Interessen for å bli lest for startet for fullt da vi oppgraderte fra bildebøker til lesebøker med skikkelige historier. Vi har vært gjennom diverse Roald Dahl-fortellinger og Doktor Proktors fjertebøker. Men mye mer fengende var Michael Endes historie om Jim Knapp og Lukas Lokomotivfører – og ikke minst Den uendelige historien.

Gutten lever seg inn i de spennende fortellingene. Og da mammaen bestemte seg for at førsteklassingen burde få høre Harry Potter tok det helt av. Tykke og stadig mer kompliserte bøker slukes så fort mamma og pappa greier å lese. Ja, det gikk litt for trått, så han fikk kolleksjonen på lydbok også. Sånn gikk den ferien…

Vi fortsetter å lese Harry Potter, mens vi har avansert til Phenomena av Ruben Eliassen på lydbok.

Innimellom testes enklere bøker ut, bøker som ifølge forlagene og enkelte biblioteksansatte skulle passe bedre for en sju år gammel gutt. Det gidder han ikke – det er jo aaaalt for kjedelig!

I stedet titter vi i fantasyhyllene som vel egentlig er mest beregnet for ungdom. For det er der det er spenning og fantasi.

Hva er resultatet? Det er i hvert fall ikke en mørkeredd gutt. Skumle actionbøker med fæle hendelser og onde karakterer har heller ikke gjort ham noe tøffere i omgangen med lillesøster eller kamerater.

Men det har gitt ham en livlig fantasi – og et imponerende ordforråd. Det har også uten tvil gjort at han behersker egne leseferdigheter godt – selv om han helst vil bli lest for.

Men tilbake til det som var temaet. Dreper vi leselysten til barna? Ja, altså med de dønn kjedelige bøkene som gutta blir dynget ned i?

Jeg tror nesten det. Politisk korrekte bøker med moralske pekefingre som gang etter gang innprenter at det er fint å være snill er jo dønn kjedelige. Ikke rart at ungene heller trekkes til støyende actiontegneserier på Cartoon Network eller Nintendoen.

Og så til slutt: Å velge bøker som også kan fenge foreldre er noe barn setter pris på. Sjuåringen min har foreldre som gjerne følger historien i Harry Potter. Det smitter av. Og nå må jeg nesten høre lydbøkene om Phenomena selv, for de synes sjuåringen er mektig spennende. Og han har god smak, han!

4 kommentarer om “Når sjuåringer blir ungdom

  1. Tusen takk for gode tips! Jeg er alltid på utkikk etter bøker for å vedlikeholde norsken til mine fransktalende barn, men det er mye av den litteraturen som jeg leste som barn som ikke fenger. Pippi og Emil er de overhodet ikke interessert i. Eventyr om troll og slikt, kan jeg bare glemme.

    1. Tror både gutter og jenter vil like Harry Potter – og mange jenter synes visst at Twilight-serien er spennende. Ellers tror jeg regelen om å finne noe som kunne fenge en selv er fin. Lykke til!

  2. En fantastisk post, oppdaget den via Twitter. Vi har en seksåring som elsker å bli lest for. Vi prøver ut litt forskjellig og leser det som fenger, både bøker for målgruppen og bøker for litt eldre barn. Biblioteket er et sted vi elsker å gå til sammen.

    Vi prøvde oss så vidt på første Harry Potter bok for litt siden men da var han nok litt for liten. Nå har han begynt å fatte interessen selv så da tenker jeg vi prøver igjen. I første runde var Galtvort ekspressen det som fenget aller mest.

    Jeg mener samlesing er litt ekstra viktig når barnet leser noe som egentlig er beregnet på noe eldre lesere. Da kan man snakke sammen om ting som kanskje kan være litt vanskelig for barnet å forstå helt av seg selv. Ellers så er det jo viktig å se an barnets modenhet, noen blir jo lett skremt andre ikke. Det som er viktig er at foreldrene ikke holder barna tilbake eller i alt for stor grad forsøker å styre barnas leseønsker selv. Da står man også i fare for å drepe barnets leselyst.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: