Oppreisning til China Miéville

Embassytown av China Miéville
Embassytown av China Miéville

Jeg var lite imponert over China Miévilles forrige bok, Kraken. Men jeg innså at forfatteren har talent. Derfor overtalte jeg meg selv til å gi hans siste bok, Embassytown, en sjanse. Og for en bok!

Kraken handlet om squidnapping og kombinerte humor og fantasy – på en måte som ikke helt gikk hjem hos meg. For selv om boka er godt skrevet, fenget den ikke.

Men man må jo gi folk en ny sjanse.

Det fikk altså China Miéville nå. Og nå slo han virkelig til!

Embassytown går nok under science fiction-sjangeren, tenker jeg. Handlingen utspiller seg en gang i framtiden i en galakse langt unna jordens. Menneskene har bosatt seg helt i ytterkanten av det kjente univers. Her har en stiftet kontakt med romvesener av en helt spesiell sort, ariekene. Fra fredfylt sameksistens utvikler bygger boka opp til krig mellom mennesker og romvesener.

Dette kunne vært nok en pussig romodyssé. Men det er det ikke. Det er i stedet en underfundig, ettertenksom bok som gransker språk som en samfunnsbyggende – og samfunnsødeleggende – faktor. Ariekene er nemlig ute av stand til å fortelle en løgn. Men hvordan skal de da få snakket om ting som er hypotetiske?

Dette er imidlertid ingen teoretisk roman. Boka river en med, en lever seg inn i karakterene fra start til slutt. Kort sagt: Anbefales!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: