Humor og fantasy = feilslått oppskrift

mieville-krakenJeg ville så gjerne, men jeg greide det ikke. China Miévilles bok Kraken ble bare traurig i lengden. Men ingen skal si at jeg ikke forsøkte.

Jeg leste nemlig boka fra A til Å, eller rettere sagt A til Z siden den var på engelsk. Men det kostet blod, svette og tårer.

Jeg fikk Kraken anbefalt av en eller annen tror jeg. På hvilken bakgrunn husker jeg ikke egentlig. Samme det.

Squidnappingen

Det er litt vanskelig å plassere boka i en kategori – fantasy med sterke overtoner av humor og religiøs satire kanskje? Regner med at det finnes en hylle på Deichmanske for det også.

Handlingen er bygget rundt en “squidnapping” ved et museum i London. Museumet har utstilt en død kjempeblekksprut. Det viser seg snart at blekkspruten blir regnet som en gud av en lokal kult. Jakten på blekksputen blir fort en kamp på liv og død – og litt til.

Det høres ganske morsomt ut for de av oss som har lest Haikerens guide til galaksen. Problemet for meg var vel at det ikke ble noe morsomt i det hele tatt. Det ble rett og slett ganske kjedelig, må jeg innrømme. Jeg leste og leste, og håpet at jeg ville komme inn i historien etter hvert. Men det gjorde jeg ikke.

Det til tross for at boka er velskrevet, har en masse interne referanser og bare glir av sted.

I stedet ble dette boka som ble liggende som en stein i tannhjulet på min Kindle. Jeg kunne jo ikke starte på en ny før denne var lest. Det er den heldigvis nå. Puh.

Om forfatteren

China Miéville har skrevet en rekke bøker – og vunnet flere priser. Jeg har nå lest akkurat én av disse bøkene. Og noe sier meg at jeg valgte helt feil. Miéville er visstnok både lærer og politisk aktivist på venstresiden, med bok om blant annet marksismen bak seg.

Han har, ifølge Wikipedia, sagt at han skal skrive i hvert fall én bok innen hver genre – western, sjøeventyr, detektivroman osv. Han har et uttalt ønske om å fjerne fantasygenren fra Tolkien-påvirkningen. Det er jo ikke verst bare det, som utgangspunkt.

Han har vunnet flere priser innen fantasy og science fiction-genren, og debuterte med boka King Rat, som jeg nok heller burde ha lest.

En tanke om “Humor og fantasy = feilslått oppskrift

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: