Norske aviser på Ipad – en blandet opplevelse

Dagens Næringsliv i Ipad-versjonJeg kjøpte Ipad til kona i sommer. Samtidig så jeg en Twitter-melding med invitasjon til testing av norske aviser på Ipad.

Jeg kastet meg selvsagt på. Og langt om lenge kom også klarsignalet, jeg var invitert til testing, og MBLs aviskiosk-app ble godkjent av Apples butikk.

Plutselig kunne jeg altså lese Aftenposten, Dagens Næringsliv, Budstikka, Drammens Tidende, Nationen, Nordlys og Vårt Land helt gratis på padden.

photo 1Som en svært teknoglad og nyhetshungrig person var jo dette helt topp! I teorien. I praksis ble det en nedtur.

Jeg har lest – eller rettere sagt bladd med gjennom – bare noen få aviser.

Hvorfor det da?

  1. Appen er full av bugs. Den krasjer minst tre ganger før jeg får den opp. Og så krasjer den plutselig når jeg skal inn på en avis. Mye tålmodighet må altså til.
  2. Nedlastingen tar laaang tid. I hvert fall når en tar med i betraktning at Ipad bare kjører en app av gangen. Man kan altså ikke gjøre noe annet mens en laster ned. Gladnyheten er at med IOS 4.2 så er dette endret – og en kan gå inn på nettet eller gjøre andre ting mens avisen lastes ned.
  3. Dette punktet gjelder bare Aftenposten. De legger nemli bare ut gårsdagens avis. Helt uaktuelt, med andre ord.

Men hovedgrunnen til at jeg ikke bruker muligheten til gratis avislesning har sin rot i selve leseopplevelsen.

Appen virker nemlig som en litt avansert PDF-leser med enkelte uforståelige begrensninger.

Sidene presenteres i utgangspunktet som vanlige avissider, der det er mulig å lese tittel og ingress, samt se bildene. Brødteksten er bare grøt. En kan zoome litt inn, og greier da så vidt å lese brødteksten.

photo 2Tanken synes å være at en skal trykke på artikkelen en vil lese, og så få opp teksten i et mer lesbart format. Det fungerer for så vidt, selv om det er passe uelegant, siden bilder ofte forsvinner.

Verre er det derimot at lange artikler, som DNs glimrende Magasinet-reportasjer, ikke kommer opp slik. Her er en pent nødt til å bruke zoom-funksjonen på den vanlige avissiden. Og siden det bare er ett zoom-nivå, er det med nød og neppe jeg klarer å lese teksten. Enkelte bokstavkombinasjoner må jeg gjette meg til. Ingen god leseopplevelse altså.

På plussiden:

  • Jeg trenger ikke dra ut for å kjøpe avisa.
  • Det blir ikke papirsøppel!
  • En har et ukes avisarkiv tilbake i tid.

Ønskeliste:

  1. Fri zoom til ønsket nivå.
  2. Alle artikler, uansett lengde, må komme opp i lettlestformat.
  3. Man må bruke muligheter for multimedia til å inkludere og bruke bilder, bildeserier, video og lyd. Og gjene bruke nettets muligheter for automatisk oppdatering av informasjon, les mer-lenker og liknende.
  4. Jeg vil ha et valg som gjør at avisen lastes ned automatisk når den er tilgjengelig, slik at jeg bare kan bla opp med en gang vekkerklokka ringer.

Så til det mest sentrale spørsmålet: vil jeg betale for å lese avis på Ipad?

Svaret så langt er nok at jeg er usikker. Leseopplevelsen er for dårlig. Her må det nok fornuftig prising til før det er aktuelt. iPad-avisen bør være billigere enn papiravisen.

Og så bør en jobbe steinhardt for å komme opp med en ny aviskiosk som fungerer bedre, uten bugs, og som tilbyr mer tilpasset innhold.

Realiteten er jo at på iPad så konkurrerer avisene med seg selv. Hvorfor lese en statisk elektronisk avis en må betale i dyre dommer for når en kan lese samme avis i stadig oppdatert form gratis i nettleseren?

Jeg tror ikke svaret for de elektroniske papiravisene alene kan være at de ikke legger «godsakene» på nettavisa. Tilpasning og merverdi i form av at en bruker mulighetene som ligger i den nye teknologien kan derimot gjøre meg til en lojal avisabonnent på iPad.

PS. DNs fantastiske Somalia-reportasje denne lørdagen avsluttes med følgende: Se flere bilder og video fra Mogadishu – www.dn.no/tv.

En tanke om “Norske aviser på Ipad – en blandet opplevelse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: