Bokanbefaling: Let the Great World Spin av Colum McCann

Let the Great World Spin av Colum McCann
Let the Great World Spin av Colum McCann

En intens, men lavmælt skildring av menneskeskjebner i april 1974, idet en linedanser vandrer på stram linje mellom de to tårnene i World Trade Center i New York.

Jeg må innrømme at jeg lever en schizofren tilværelse. Jeg hører på masse lydbøker. Og jeg leser en god del på min Kindle.

De to mediene innbyr til helt forskjellige bokopplevelser. Lydboka bør være kjapp, lett og actionpreget. Jeg innrømmer glatt at Robert Ludlums Jason Bourne, David Baldaccis actionbøker og klassiske Alistair MacLean er utmerket hørelektyre mens en fikser og ordner hjemme, eller løper til toget (som sikkert er forsinket). Og en kjapp anbefaling: Audible.com (eid av Amazon) har en fantastisk app til Android.

Men mer om det senere, kanskje.

Tilbake til schizofrenien. Lydbøkene jeg hører på, er ikke akkurat de som setter dypest spor, kan en vel si.

Men det gjør jo de skrevne bøkene. Og en av de som virkelig har gjort det i det siste, er Colum McCanns “Let the Great World Spin”, som ikke finnes på norsk, så vidt jeg kan se.

Rammen rundt boka er en linedanser, som i nattens mulm og mørke får strukket vaier mellom de to tårnene til Word Trade Center. Dagen gryr, og uten noen form for forhåndsannonsering tar han turen en rekke ganger over vaieren 110 etasjer over bakken, med lamslåtte New York-innbyggere som tilskuere.

Vi husker godt 9/11 og World Trade Center. Og med det i bakhodet var det med en viss frykt jeg startet lesingen. For her kunne det jo blitt en utgytelse av patriotisme med mer. Men McCann er irsk. Og boken er et fyrverkeri.

Colum McCann. Foto: Brendan Bourke
Colum McCann. Foto: Brendan Bourke

Året er 1974, Vietnam-krigen preger USA. Vi blir dratt med inn i noen menneskers skjebner, med både liv, lyst, kjærlighet og død. Her snakker vi om gateprester som sliter med å overholde sølibatet, heroinavhengige horer, mødre som har mistet barna i Vietnam, kunstnere som har mistet veien etter kortvarig suksess. De lever, som Amazon skriver i sin omtale “helt vanlige, men uforglemmelige liv”.

Forfatteren Frank McCourt har på Amazon skrevet litt om boka. Han kunne knapt legge fra seg boka – det samme skjedde med undertegnede. Konklusjon, boka anbefales på det sterkeste!

Irske Colum McCann har gitt ut fem romaner og to novellesamlinger. Han bor i dag i New York. Du vil sikkert ikke vite det, men “Let the World Spin” har vært månedens anbefaling i Oprahs bokklubb.

Men la ikke det stoppe deg. Les!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: