Når Google bremser (eller: Jeg vil ha Android Market nå)

Telefonen tok kvelden. Jeg valgte å hoppe fra en IT-gigant til en annen. Og opplever at bremsene er på hos både Apple og Google.

Iphone vs Desire

Jeg har lenge vært en relativt fornøyd bruker av Apples Iphone 3GS. Men bare relativt.

 • Apple låser en til det djevelske redskapet Itunes.
 • Man kan ikke koble telefonen til mer enn én PC.
 • En kan ikke fritt flytte musikk mellom telefon og PC.
 • Apples sensur av innhold i Itunes er smakløs.

Telefonen, bruksområdene, kvalitet og brukervennlighet er derimot topp. Tilfanget av apps og liknende er enormt, både gratis og betalte.

Jeg har tidligere skrevet om de flotte programmene som bidrar til treningsmotivasjon, for eksempel.

Kjøpsvilje

Likevel valgte jeg nå å vende tilbake til Googles Android – med en HTC Desire.

Telefonen fungerer veldig bra, den oser kvalitet, men den har et stort irritasjonsmoment. Nemlig Google.

Jeg er nemlig villig til å betale noen kroner for å få appsene jeg vil ha. Men det skal ikke Google ha noe av. Betalingsløsningen i programbutikken er nemlig stengt for Norge og en lang rekke andre land.

En kan ikke forvente at folk skal bruke masse tid og energi på å lage programmer helt gratis. Det er derfor laget mange betalprogrammer til Android, programmer jeg mer enn gjerne vil betale for, men som jeg ikke får lov til å skaffe meg.

Det har ført til at piratkopieringen av programmer til Android florerer. Og jeg mistenker at mange utviklere vegrer seg mot å lage nyvinninger på plattformen, fordi de ikke får samme uttelling i markedet som de ville fått ved utvikling av apps til Iphone.

Eksempel C25K:

Jeg fant en utmerket app til løpeprogrammet C25K til Iphone. Denne har hjulpet meg i starten på å komme ut av sofaen og ut og løpe. Det finnes én slik app i Android Market. Den finnes i en nærmest ubrukelig gratisversjon, som en kan laste ned i Norge, og i en utmerket betalversjon, som vi ikke får lov å kjøpe.

Eksempel Runkeeper:

Mange lager apps både til Iphone og Android. Men det er uten tvil Iphone-versjonen som blir viet mest oppmerksomhet. I Runkeeper til Iphone kan en for eksempel sette opp løpeprogram – ekstremt nyttig for nybegynnere. I Android finnes ikke denne muligheten. Android-programmet (som finnes i to versjoner, gratis og betal) er en blek skygge av Iphone-utgaven, dessverre.

Æsj, reklame

Utviklerne av apps til Android har skjønt at det er mange som ikke får lastet ned deres programmer, på grunn av sperringer i Android Market. Derfor finnes svært mange programmer i to versjoner, gratis og betalt.

• Betalte apps har ofte flere funksjoner.
• Gratis apps har… Reklamebanner. Pføy!

Jeg betaler mer enn gjerne noen kroner for å slippe reklamen. Men får jeg lov til det? Nei.

Google har varslet at de jobber ”på spreng” med å åpne Android Markets betalingsløsning for flere land. I Norge har Google uttrykt et håp om å åpne opp tilgang i løpet av året. Men siden løftene ikke er konkrete, frykter jeg at det tar lenger tid.

Og det gjør meg til en litt mindre happy Android-bruker.

3 kommentarer om “Når Google bremser (eller: Jeg vil ha Android Market nå)

 1. Har selv kjøpt et engelsk T-mobile-SIM-kort på eBay (typ $10 for 4 kort ellerno) og da er det bare å bytte til det og kjøpe i vei (selv om du er koblet på WiFi). Litt tungvint, men hvis man virkelig vil … 😉

  En annen mulighet er selvsagt å roote telefonen og installere market enabler e.l.

  1. Utenlandsk sim-kort blir for tungvint… Og jeg har vurdert å roote, men det er jo ikke så enkelt med oppdatert Android, har jeg skjønt.

   Jeg har ikke latt meg frustrere nok til å forske grundig på dette, men det gjør jeg nok etter hvert.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: