Heller Kindle enn Ipad

Jeg har hatt Kindle i et år nå. Og kona har hatt Ipad over sommeren. Konklusjonen er ganske klar for min del. Jeg kunne aldri tenkt meg å bytte ut Kindle med Ipad.

Smaken er som baken heter det. Ipad er det store sikleobjektet for tiden. Men for min del klarer jeg meg helt fint uten. Min Kindle må du derimot gå over mitt lik for å få tak i.

Hvorfor? La, meg se, er det ikke mest webvennlig med en punktliste?

 • Skjermen. Jeg leser like godt på Kindle som på papir. I sol som i dagslys – og på kveldstid med en liten leselampe. Ipad har en vanlig pc-skjerm. Øynene blir slitne, og den funker aldeles ikke i solskinn. Det er helt klart mer behagelig å lese på Kindle. Jeg har Kindle 2 – altså en versjon med litt dårligere skjerm enn de nye som selges fra Amazon. Likevel slår den Ipad i støvla – etter mitt syn. Les mer om Ipad vs Kindle-skjerm her.
 • Størrelse og vekt. Kindle er på størrelse med en liten paperback. Ipad som en liten tynn A4, men forskjellen i vekt er godt merkbar. Jeg vimser rundt med Kindle i en hånd mens jeg venter på toget. Ipad med den store glasskjermen går jeg derimot veldig forsiktig rundt med. Et fall i gulvet kan jo fort koste noen tusen. Ipad kan faktisk bli litt tung å holde i lengden – det tenker en aldri på med Kindle.
 • Batteri. Kindle kan gå et par uker uten å lades, selv ved mye lesing. Ipad er ikke i nærheten av denne batteritiden. Her må man altså huske å lade – og man blir bundet til strømuttaket under lading.
 • Bruksmønster. Jeg har smartmobil, liten og lett bærbar – og Kindle. Med to unger går det fort i svingene. Trenger jeg noe på nett, svare epost, sjekke RSS (jada, det står for mye av surfingen min…) eller liknende bruker jeg mobilen, som jeg har i lomma hele tiden. Skal jeg gjøre noe mer avansert tar jeg ikke Ipaden, selv om den ligger rett ved siden, men haler opp den bærbare. En av årsakene er nok at jeg skriver fortere på mobilen enn på Ipad. Og mye raskere på den bærbare enn på begge de ovennevnte. Og det er ikke noen tvil om at jeg leser raskere på Kindle enn på både Ipad og bærbar.
 • Innebygd gratis 3G. Dette er slett ikke noen dealbreaker, for å si det på godt norsk. Men å kunne laste ned en bok over gratis mobilnett på stranda i Spania (eller hvor du enn befinner deg ellers i verden) er en deilig følelse.
Leselampe for Kindle, med det fjonge navnet Kandle

Kindle kommer ikke med innebygget lys. Det gjør heller ikke papirboka. Ipad fikser det, selvsagt. Men det gjør også en liten klipslampe til 69 kroner. Som jeg også bruker til barnebøkene til ungene når de skal legge seg.

Ikke for multimedia

Til min bruk er jeg ikke i tvil, jeg trenger ikke Ipad. Men jeg innrømmer glatt at jeg ikke er noe multimediemenneske. Jeg ser ikke på Youtube-videoer. Jeg spiller musikk eller lydbøker på telefonen – på pcen er lyden stengt 99% av tiden.

Jeg spiller ikke, annet enn kanskje Angry Birds og et fotballspill jeg har fått dilla på. Det spiller jeg dog på telefonen.

Andres vurderinger av Ipad vs. Kindle
ZDnet om Ipad vs Kindle – som lesebrett for bøker
TUAW – Ipad vs Kindle
Cnet Crave – tabell med sammenlikninger
Wall Street Journal – om Ipad vs Kindle
Readwriteweb – Ebøker på Ipad vs Kindle
Cnet – Ipad vs Kindle vs Nook
Crunchgear – Spesifikasjonssammenlikning
Engadget – Vil lommeboka avgjøre?
Miami News – du trenger både Ipad og Kindle

Ipad har mange fancy apps, men ingen av dem savner jeg stort. Jeg får til det jeg ønsker på PC-en – og nesten like fint på mobilen. Jeg savner sjelden større skjerm når jeg bare har mobilen, og den bærbare pcen er så liten og lett at jeg drar den like greit med meg som en Ipad.

Sitter jeg ikke foran PC-en, så sitter jeg som regel og leser (når ungene er i seng, vel og merke). Løper jeg til toget vil jeg lese, ikke surfe.

Hva er dine behov?

Selv om jeg har tilnærmet full tilgang til Ipad, så bruker jeg den knapt. Ikke fordi den ikke er fin og fjong og kul. Men den fyller ikke et behov jeg har. Utrolig nok, siden jeg jo er tilnærmet gadgetoholiker. Og med stadig bedre mobiler tror jeg faktisk at behovet for en Ipad blir enda mindre.

Men har du et annet bruksmønster, så kan helt klart Ipad anbefales. Designet er ypperlig. Det er kvalitet fra A til Å. Og ikke minst, Ipad er jo utrolig barnevennlig. Ungene fikset den fra første sekund.

Djevelens verktøy

Dog begynner jeg å bli mektig lei å være bundet av Apple og djevelens verktøy, Itunes. Så skulle jeg først hatt en padde, hadde jeg kanskje ventet på Android-versjonen.

PS. Jeg bør kanskje legge til at jeg bruker Iphone til daglig, som stort sett gjør det jeg eventuelt hadde trengt Ipad til.

6 kommentarer om “Heller Kindle enn Ipad

 1. jeg har verken ipad eller kindle, mest fordi jeg foretrekker papir over en gadget, men jeg kunne aldri engang vurdert å skaffe meg en ipad. jeg er en av de få som ikke eier et eneste apple-produkt og som er stolt av det. jeg vurderer derimot å skaffe meg en kindle, spesielt om jeg ser at jeg får et større behov for det, og derfor synes jeg det er veldig greit å høre andres meninger. takk!

  1. Jeg er nok ingen Apple-motstander. Apple greide å revolusjonere mobilmarkedet med Iphone, og de har kanskje den mest brukervennlige smarttelefonen på markedet for tiden. Ipad er på mange måter en stor utgave. Like fjong og like brukervennlig.

   Jeg bruker Iphone selv, og det var jeg som kjøpte inn Ipad til kona. Men jeg føler altså ikke noe Ipad-behov selv. Ganske enkelt på grunn av mitt kanskje sære bruksmønster.

 2. Jeg kjører Kindle 3 i kombinasjon med en HTC Legend mobiltelefon med en Kindle apps.
  Det betyr at boken jeg leser finnes både på mobilen og på kindelen. Fordelen er at både lesebrettet og mobiltelefonen oppdateres i forhold til hverandre til den siste siden lest.

  Kindle, eller min forrige leseplate, en Sony 505, er så praktisk og så enkelt at det finnes ingen mulighet for meg å gå tilbake til papirbøker. Det måtte være fordi det fantes en spesiell bok som jeg bare måtte lese.
  Lesemønsteret mitt har også endret seg betydelig. Nå leser jeg mest engelsk, samt at jeg har mangedoblet antallet bøker jeg leser hvert år. Det er det som forlagene ikke forstår mht. inntjening og pris. Vi betaler mer enn før, fordi vi kjøper langt flere bøker.

 3. Tilbaketråkk: Heller Ipad enn Kindle?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: