Varmt, flatt og overbefolket

Hot flat and CrowdedJeg har nettopp hørt New York Times-skribenten Thomas L. Friedmans bok «Hot, Flat and Crowded: Why We Need a Green Revolution – And How it Can Renew America» som lydbok, som er en oppfølger til boka «The World is Flat».

Friedman tar opp en rekke av de største globale miljøutfordringene – sett fra et amerikansk perspektiv. Friedman tar spesielt for på global oppvarming og biologisk mangfold.

Boka er delt inn i to deler:

  • Hvilke miljøutfordringer står vi overfor på globalt nivå i dag og i framtiden.
  • Et forslag til en strategi – spesielt i USA, for å få i gang en «grønn revolusjon».

«Hot, Flat and Crowded» tar opp mange viktige problemstillinger. Men for en ikke-amerikaner er noen av problemstillingene litt spesielle. Blant annet blir terrorangrepene 9/11 trukket inn, og forfatteren vier stor plass til å beskrive hvordan USAs oljeavhengighet støtter opp om regimer som USA helst ikke vil assosieres med.

Jeg er også usikker på om det er helt ukontroversielt at Friedman knytter orkanen Katrina, som rammet spesielt New Orleans med stor styrke, så tett til spørsmålet om global oppvarming.

Det er imidlertid med stor kunnskap Friedman beskriver problemstillinger over hele verden. Han har selv vært på stedene han skriver om, og har snakket med de aktuelle personene, noe som gir ekstra tyngde, samtidig som han bruker et vell av eksempler på miljøendringer.

Det er imidlertid del to av boka, der Friedman ser på konkrete løsninger som er mest spennende. Han viser blant annet hvordan det å kutte i bruken av energi er mye mer effektivt enn å produsere strøm fra alternative, grønne energikilder. Men han understreker at begge deler er nødvendig.

Samtidig peker Friedman på hvordan USAs største solcellepanelprodusent flagget ut til Tyskland, på grunn av manglende støtteordninger for produksjon av solcellepaneler i hjemlandet. Og han viser hvordan fokus på grønn energi i Kina har fått et helt annet trykk enn det har i USA.

Boka har stort fokus på hva som må gjøres i USA, med de spesielle forholdene som råder der, blant annet syn på bilkjøring, statlig styring vs. privat frivillighet og amerikansk utenrikspolitikk, og da spesielt USAs forhold til Midtøsten og Kina.

«Hot, Flat and Crowded» kan innimellom virke sær og rar her i Norge, og i andre tilfeller være et svært spennende dypdykk i miljøspørsmål. Hva sitter man igjen med? Jo, en bedre forståelse av enkelte miljøspørsmål. Og kanskje en påminnelse om å skru av lyset og kutte litt på innetemperaturen?

Les mer om boka på Friedmans eget nettsted.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: