Langtest av Kindle

Amazon Kindle 2. Bildet er tatt med Iphone...

Jeg leser mer, kjøper flere bøker, og leser på flere steder. Det er i korte drag erfaringene etter snart ett år som Kindle-bruker.

Jeg er en ivrig leser. Og hobbynerd. Det er derfor kanskje ikke så rart at jeg i en halv mannsalder har siklet på ulike former for elektroniske eboklesere. Det endte med at jeg bestilte Kindle så snart Amazon åpnet for internasjonale leveranser.

Et herlig utvalg

Helt siden jeg hadde min verste fantasy-periode i slutten av tenårene, har jeg lest mest på engelsk. Men utvalget i norske bokhandler kan i beste fall kalles spedt. Jeg har derfor endt opp med å gå ut av bokhandelen med et knippe helt tilfeldige bøker.

På Kindle er det en ny verden som åpner seg. Utvalget fra Amazons bokhandel i skyen er enormt, i alle sjangere. Det har ført til at jeg kjøper flere bøker. Det er også uhyggelig lett å kjøpe bøker: ett trykk og du er hekta:

 • Nettbokhandelen til Amazon er forbilledlig. Det er lett å finne bøker som interesserer meg. Amazon foreslår også bøker som bokhandelen tror jeg vil like. Det stemmer overraskende ofte.
 • En kan enkelt kjøpe bøker fra Kindle. Den har nemlig innebygd, gratis mobilnett. Søk på forfatter eller boktittel, trykk på OK, og boka er klar for lesing på et par minutter.

Det Kindle ikke har, er bøker på norsk. Det er et savn. Siden jeg nærmest ikke har tatt i en tradisjonell bok på snart ett år, betyr det at ingen norske forfattere har fått en krone til tross for at jeg har kjøpt flere bøker enn noensinne.

Norsk bokbransje har stukket hodet i sanden, og lite tyder på at det blir noe utvalg av norske ebøker med det første.

Jeg må innrømme at jeg ikke har testet ut muligheten for å lese jobbdokumenter i pdf-format på Kindle.

Duppeditten

Selve Kindle er en smekker liten sak. Størrelsen er som en liten pocketbok – bare mye tynnere. Skjermen er ikke så veldig stor, men gir omtrent like mye tekst som i en pocketbok, i hvert fall med den tekststørrelsen jeg har valgt.

På Kindle er det én ting som er viktig: Skjermen. Jeg sitter jo med boka i timesvis når jeg har mulighet.

 • Teksten er lettlest, mest på grunn av e-blekk-teknologien som er brukt.
 • Den funker like godt i sol som i vanlig dagslys, i motsetning til vanlig LCD-skjerm.
 • Skjermen oppdateres kun når en blar fra en side til neste. Da fader den ut i ca. et sekund. Det var merkbart i starten – nå reagerer jeg ikke i det hele tatt på dette.
 • Skjermen lyser ikke, slik den gjør på pc. Det betyr at en trenger en liten leselampe i mørket.

Enheten har et amerikansk tastatur, som er relativt knotete å skrive på, men som jeg kun bruker til å søke opp bøker på. Da er det helt greit. Det er nok ikke løsningen om man vil bruke Kindle til å skrive notater på også.

Det er noen meny-knapper – og “bla til neste side”-knapp på begge sider. Det er gull verdt, siden Kindle-er så liten at en kan holde den i en hånd.

Batterilevetiden er svært god. Det skyldes i stor grad at skjermen er så strømgjerrig. I perioder der jeg ikke leser så veldig mye, kan det gå flere uker mellom lading.

Så snart en skrur på mobilnettet, er saken en annen. Da går ofte batteriet på et par-tre dager. Fortsatt bra, men ikke godt nok til at jeg lar det stå på.

Ellers har Amazon lansert Kindle-lesere til PC, Iphone og Ipad. Den kan synkronisere, slik at du kan lese først på Kindle, og så plukke opp telefonen og fortsette å lese samme boka der, uten at du må bla fram til siden du var kommet til. Det har jeg ikke brukt. Til det er leseopplevelsen på Kindle alt for suveren.

Byggekvaliteten er god. Jeg kjøpte et omslag til den, men det har jeg nå tatt av, for det veide jo like mye som selve Kindle…

I praktisk bruk

Lesebrettet fikk sin virkelige test da vi var på toukersferie på Mallorca. En kan ikke gå på stranda uten en bok – og hvem greier å ligge på en solseng uten å lese noe?

Kindle ble med hvor jeg enn gikk. Den fikk prøvd seg på stranda, ved bassengkanten og på lekeplassen mens ungene herjet vilt.

Konklusjonen er at skjermen er fantastisk til lesing utendørs. Og Kindle tåler å bli slengt i strandbaggen, samt få litt sand og vann på seg.

Det var også like enkelt å kjøpe bøker fra stranda på Mallorca som fra stua på Fjellhamar. Feriebiblioteket ble utvidet kraftig på reisen – uten at det kostet meg noe ekstra.

Det ble altså lest ekstra mye i løpet av ferien.

Kindle vs. Ipad

Kindle vs Ipad
Ipad og Kindle - begge med ebokleseren på skjermen.

Da Apple lanserte Ipad, omtalte noen Ipad som “Kindle-killer”. Det er å blande snørr og barter.

Ipad er en PC i brettformat. Kindle er et lesebrett. Bruksområdene er totalt forskjellige.

Kindle har en innebygget nettleser. Men den er fullstendig ubrukelig, du skal være bra nøden før du gidder å sette deg ned og se på nettet på den…

Og unnskyld Apple, men etter å ha lest så mye på Kindle, så duger ikke Ipad til å lese bøker på. Det er kule animasjoner når en blar i bøker. Men ellers:

 • Ipad er ubrukelig utendørs. En ser ikke teksten, slik en gjør på Kindle.
 • Den er for stor og tung til at en vifter rundt med den i en hånd. Og det er en glassplate, med en evig frykt for at den skal gå i bakken i tusen knas…
 • E-blekk er mye behageligere å lese i lengden.

Ipad er selvsagt av en helt annen siklefaktor for en duppedittnerd enn Kindle. Og er fantiskt til lett surfing, dokumentredigering på tur og liknende. Men den erstatter ikke Kindle.

Jeg sikler litt på Ipad (kona har fått seg), men da ville den neppe erstattet Kindle, men kommet i tillegg. Og trenger jeg egentlig å dra med meg enda en dings når mobilen tar seg av surfebehovet på farten?

Ikke bare fantastisk

Jeg greier ikke å unnvære min Kindle. Den er alt hva jeg håpte den skulle være. Men det er selvsagt noen mangler:

 • Tastaturet er unødvendig til min bruk. Jeg ville heller hatt en enda mindre enhet – eller større skjerm.
 • Kindle er fullstendig i Amazons lomme. Dette er ingen åpen løsning. Heldigvis finnes det tredjepartsløsninger (Calibre) for å få bøker i andre formater over på Kindle.
 • Leselys er ikke innebygd. Jeg kjøpte meg en batteridrevet leselampe. Denne brukes også flittig når det skal leses (papirbøker) for barna på kvelden.
 • Bøker på norsk! Ærlig talt, norsk bokbransje bør snart kunne få til dette.

Ellers må jeg jo innrømme at helt nødvendig ekstrautstyr til Kindle er manpurse. Jada, man eier ingen hemninger.

Lese mer?

En liten Kindle-relatert leseliste. Best egnet for PC – eller Ipad…

PS. Jeg burde helt klart lenket denne artikkelen opp mot Amazon, lagt inn annonser og tjent en *bråte* med penger. Kanskje nok til å kjøpe en Ipad. Men det gadd jeg visst ikke.

2 kommentarer om “Langtest av Kindle

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: