Det året José Saramago døde

José Saramago
José Saramago. Foto: Fundacão José Saramago

Forfatteren José Saramago er død. Med det er en av de virkelig store portugisiske stemmene borte.

Saramago fikk Nobels litteraturpris i 1998. Passe ironisk etter at han flyttet fra hjemlandet i protest nettopp fordi Portugals regjering nektet å nominere ham til en europeisk litteraturpris.

Det skjedde etter utgivelsen av romanen “Jesusevangeliet”, som mange i det dypt katolske landet mente måtte være sjokkerende blasfemisk. Saramago viste nemlig fram en annen Jesus, med alle menneskelige feil og mangler, enn den som presenteres i bibelen.

Det gode og det vonde

Saramago, som ble født ute på den portugisiske landsbygda, vokste opp i Lisboa. Han var flink på skolen, men ble sendt på teknisk fagskole, for å få et yrke. Han var bilmekaniker i et par år, men arbeidet senere som oversetter og så journalist. Han var redaktør i storavisen Diário de Notícias – men han måtte gå fra avisen i 1975, etter de store politiske omveltningene som følge av nellikrevolusjonen 25. april året før.

Han var et politisk menneske, kommunist til sine dagers ende. Men han var i langt større grad humanist. Han trodde på det gode i mennesket – og var ikke redd for å avsløre alt det vonde.

I hjemlandet var han omstridt. Asken etter kremasjonen ble flydd til hjemlandet. Det ble erklært to dager landesorg da han døde. Men president Cavaco Silva deltok ikke i begravelsen. Han dro heller på ferie.

Uforglemmelig

Saramago var notorisk kjent blant vanlige portugisere, spesielt fordi mange synes bøkene er vanskelig tilgjengelige. Det skyldes i stor grad at Saramago hadde et avslappet forhold til tegnsetting. Det krever litt jobb rett og slett å komme inn i bøkene. Men for en fantastisk verden som åpner seg.

Personene en blir kjent med setter spor en ikke lett glemmer.

Hva bør en så lese? Alt ville jeg sagt. Men kanskje en ekstra knapp på Jesusevangeliet, Det året Ricardo Reis døde, En beretning om blindhet og Den andre mannen.

I fjor kom romanen Kain. Jeg leser stort sett bare bøker på lesebrett. Men nå må jeg gjøre et unntak, for å ta en siste fantastisk reise sammen med José Saramago.

Lese mer om Saramago?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: