Saramago fordømmer FARC-geriljaen

 José Saramago — Foto: www.periodistadigital.com
José Saramago — Foto: http://www.periodistadigital.com

Nobelprisvinner og forfatter José Saramago fordømmer FARC-geriljaen i Colombia. – Oppfører de seg ikke like kriminelt som George W. Bush, spør han.

Først av alt er bør man vel forklare at den portugisiske, nobelprisvinnende forfatteren José Saramago er selverklært kommunist. En overbevisning han har beholdt gjennom nellikrevolusjonen i 1974, kald krig og fallet av jernteppet.

Brent jord-taktikk
Han har blitt kritisert for unnfallenhet overfor regimet på Cuba. Han flyttet i «eksil» til Lanzarote, etter at hans bok «Jesusevangeliet» vakte stor forargelse også blant ledende politikere i hjemlandet Portugal.

Overfor FARC-geriljaen i Colombia er han imidlertid krystallklar.

– De gjør ikke annet enn det makten alltid har gjort opp gjennom historien, som er å bruke makten mot de svakeste, sier Saramago til den colombianske avisen El Espectador. Saramago mener at FARC bruker «den brente jords taktikk».

Forfatteren, som altså har et solid ståsted i kommunismen, lurer på hvorfor kidnappinger og drap «er nødvendig for en revolusjon».

– Handler de ikke på like kriminelt vis som George W. Bush, spør Saramago.

Redde oss fra ydmykelse
Hovedbudskapet i intervjuet med den colombianske avisen er likevel et budskap til de mange som har blitt kidnappet av FARC-geriljaen:

– Vi kan ikke frigjøre dere. Men vi kan sende et budskap om vår solidaritet, og vår maktesløshet. Men, hvem vet, kanskje mange maktesløse samlet kan bli mektige: vi bør stå samlet i vår motstand. For å trøste, for å øve påtrykk, for å redde oss fra ydmykelsen det er at folk er kidnappet, sier Saramago til El Espectador.

Bakgrunnen for at en portugisisk forfatter i eksil på en liten øy i Atlanterhavet blir intervjuet om colombianske kidnappinger er enkel.

5. februar ble den folkevalgte Sigifredo López frigitt av FARC-geriljaen, etter å ha sittet i fangenskap i nesten sju år. Han sto sentralt i humanitært arbeid i Colombia før kidnappingen.

Sammen med 12 andre folkevalgte ble han kidnappet. De 11 andre ble henrettet, bare López slapp unna med livet i behold.

Da han ble løslatt, var det én person han sendte ekstra stor takk til, Piedad Córdoba i organisasjonen Colombianere for fred, som han selv sto sentralt i før han ble kidnappet.

Gråter lett
– Jeg gråter lett, og det er ikke på grunn av alderen. Men denne gangen brøt jeg ut hikst da Sigifredo, for å utrykke sin dype takknemlighet til Piedad, sammenlignet henne med kona til legen i «En beretning om blindhet». Hele min eksistens som menneske og forfatter ble rettferdiggjort i dette øyeblikket, sier Saramago.

For de som ikke kjenner «En beretning om blindhet», er kona til legen et fyrtårn av menneskelighet og medlidenhet i en verden som bryter sammen i blindhet og råskap.

Boka er rå, enerverende, den spiller på en rekke strenger for å få fram sitt budskap. Men enn så lenge er sluttpoenget at det finnes et håp om en bedre morgendag. Der råskapen overvinnes, og medmenneskeligheten seirer.

Boka har også blitt film, med Julianne Moore i hovedrollen. Filmen har blitt fordømt av amerikanske blindeorganisasjoner, som vil ha seg frabedt noen kobling mellom manglende syn og brutalitet.

Undertegnede innrømmer glatt at han er «fan» av Saramago på Facebook.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: