Bøker på leseplate

Sonys første leseplate
Sonys første leseplate

I USA har nettbutikken Amazon hatt relativt bra suksess med Kindle, en “leseplate” for bøker i elektronisk format. Her til lands har spede forsøk aldri tatt av. Og det irriterer nerdegenene i meg.

Jeg sliter nemlig med å komme meg til bokhandelen. Og når jeg er der – gjerne med et barn på slep – er det sjelden tid til å bla skikkelig. I stedet rasker jeg med meg noe jeg så vidt får tittet på. Det har endt med at jeg har greid å komme hjem med FIRE versjoner av Rohinton Mistys “Balansekunst” – på norsk eller engelsk. Og jeg har ikke greid å lese en eneste av dem fra perm til pern…

Det er fint med bøker i hylla, men jeg vil helller ha dem i hodet. Og da tenker jeg at kanskje sånne leseplater, der jeg i ro og mak kan sitte og bla gjennom alskens bøker fra sofakroken, er løsningen. For endelig er de jo her! Skrev Dinside i 1998…

Men Amazon selger ikke leseplata til Norge. Her til lands synes det som Digitalbok er eneste alternativ. Men jeg er skeptisk til leseplatene de leverer.

I stedet lurer jeg på om jeg skal kjøpe Sonys leseplate på Ebay. Etter hvert begynner jo utvalget av bøker å bli bra, i tillegg til at det jo er mulig å lese pdf-er. Når batteriet holder til 7000 sidevisninger, så burde jo det være greit også.

2 kommentarer om “Bøker på leseplate

  1. Jeg har lest en hel haug bøker på iPod Touch… Ja, skjermen er liten, men med programmer som Stanza funker det faktisk overraskende bra, delvis fordi den er så responsiv – man bare tapper lett på høyre side, så blar siden (en animasjon som ikke virker jålete, men bare gir deg visual feedback om at nå har du bladd – foretrekker det framfor Instapaper, som bare erstatter all teksten uten animasjon).

    Har lest en del Public Domain fra Gutenberg etc (bl.a. noen sære svenske bøker fra forrige århundreskifte), noe nyere Creative Commons (alt av Cory Doctorow anbefales sterkt), og også kjøpt et par bøker. Veldig synd at Norge ennå ikke har fått ut fingern, men elib.se er en flott side som selger et veldig stort utvalg svenske bøker (lydbøker og ebøker). Jeg liker veldig godt svensk krim, så det passer perfekt, men jeg har til og med kjøpt en Jo Nesbø oversatt til svensk;)

    Fordelen med iPod er at den alltid ligger i lomma, og kan tas opp når man står i kø, eller venter på noen i fem minutter. Og når man står på metroen i Beijing, inneklemt og holder seg fast i stanga, kan man fortsatt lese enhåndig. Det er umulig med vanlig bok, og sikkert vanskelig med Kindle etc. (Når det er sagt har jeg lyst på en større ebok når de bare blir billigere og mer åpne).

    Har også lekt med å for eksempel gjøre om BA oppgaven min til ebok. Mye lettere å legge den på en ebokleser og lese, enn å sitte med en irriterende PDF (ofte med dobbel linjeavstand, etc) på skjerm.

  2. Jeg endte opp med å kjøpe Kindle – og har ikke angret et sekund. Den funker veldig fint til enhåndslesing på togstasjonen eller på toget. Men jeg har ikke vært i Beijing noen gang…

    Har forsøkt å lese på Iphone, men det var ikke like god leseopplevelse.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: