Ville villsvin og svinske sjampinjonger

På menyen: Villsvin. Foto: Richard Bartz
På menyen: Villsvin. Foto: Richard Bartz

Digre porsjoner deilig mat med dårlig vin i sjuskete omgivelser. Det er ingrediensene i det som må være en av Portugals flotteste restauranter.

Vel, å kalle det en restaurant er vel å ta hardt i.”Zé Manel dos Ossos” i Coimbra i Portugal finner du neppe på noen Michelin-guide. Selv om faste gjester nok fort blir ganske like Michelin-mannen.

Er du vegetarianer, er dette stedet å droppe. Trives du best med bugnende salater, er nok Zé Manel ikke kokken for deg. Han lokker i stedet med deilig tradisjonell portugisisk bondekost.

Navnet på restauranten ”dos ossos” kommer trolig av at Zé Manels deilige grisebein, som gjerne starter eteorgiet. Han disker også opp villsvin i mange varianter, og ”cogumelos aporcalhados”, som best kan oversettes med svinske sjampinjonger.

Undertegnede besøkte i sin tid restauranten med jevne mellomrom. Og ble fort gjenkjent av kelnerne, som etter hvert ga klar beskjed: ”du får ikke brød, for da spiser du ikke opp maten. Ja, du skal ha en halv porsjon”. For alle som er innom må smake på mer enn en rett, må vite.

Det er altså lurt å bestille halve porsjoner – og forskjellig rett til hver og en, slik at en får smakt seg gjennom litt av det store repertoaret av deilige tradisjonelle retter, tilberedt med liv og lyst i åpent kjøkkenlandskap.

Ikke regn med at dere får sitte og nyte maten i fred og ro. Restauranten har opphøyd sin uhøytidlige atmosfære til stor kunst. Faste klienter får ofte høylydt kjeft av kelnerne fordi de plager kokk Zé Manel med spørsmål og prat – når han jo skal konsentrere seg om å få lagd maten til sine gjester.

Det flires og spøkes over bordene, og det blir fort én eneste samtale mellom alle gjestene – i hvert fall om dere får sitte i restaurantens første etasje, der også kjøkkenet er.

Kelneren spør om du vil ha hvit eller rød. Vin, så klart. Den er husets egne, og ingen stor opplevelse for vininteresserte, vil jeg tro. Men den serveres i gjestmilde porsjoner.

Interiøret preges av rask som ser ut som om det er hentet fra et ikke så velutstyrt bruktmarked. Det er fullt av plakater med visdomsord. Det er imidlertid gjestenes etterlatenskaper som vekker størst oppmerksomhet. Bordene er nemlig dekket med papirduker. Veggene er tapetsert med små tekster, tegninger og hilsener på mange språk som gjester har lagt igjen – eller hengt opp selv.

Kaffe får du ikke hos Zé Manel. Han vil ha deg ut og neste sultne gjest inn.

Zé Manel dos Ossos finner du i et trangt lite smug i byen Coimbra, som ligger mellom Lisboa og Porto. Har du først spist hos Zé Manel, er det nærmest obligatorisk å slentre opp noen gater til kafeen Santa Cruz. Kafeen finner du i et av kapellene vegg i vegg med kirken som ligger i gågaten i sentrum. Her serveres det espresso i små kopper og lokal brandy i overfylte glass.

En tanke om “Ville villsvin og svinske sjampinjonger

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: